header

Budapest III. kerület

A Duna jobb partján található, a budai részen. 1873 óta létezik. Óbuda-Békásmegyer néven is ismert. Területéhez tartozik az Óbudai-sziget is. A Budai-hegység és a Pilis domborulatai is megtalálhatók itt.

A Római Birodalom idején itt volt Aquincum is, amely fejlett katonai és polgári negyeddel, fürdővel, vízvezetékkel és amfiteátrumokkal is rendelkezett. Számos villa tartozott hozzá és a Hajógyári szigeten a római helytartónak is volt palotája. Pófölde egykori középkori falu volt. Pazándok pedig egy szőlőhegyen kialakult falu, de hamar elnéptelenedett.

Városrészek: Aquincum, Aranyhegy, Békásmegyer, Csillaghegy, Csúcshegy, Filatorigát, Hármashatárhegy, Kaszásdűlő, Mátyáshegy, Mocsárosdűlő, Óbuda, Óbudaisziget, Remetehegy, Rómaifürdő, Solymárvölgy, Táborhegy, Testvérhegy, Törökkő, Újlak (egy része), Ürömhegy

Látnivalók/nevezetességek:

Aquincum: római település és katonai tábor volt. A középkor történetírói Aquincum romjait, a mondai város Szikambria romjainak hitték. A rómaiak elfoglalták a Dunántúlt. Budapest írásos történelme Aquincummal kezdődik, amelyet 89 körül alapítottak. Aquincum 106-tól a 4. század végéig Alsó-Pannónia központja volt. 1778-ban találták meg az első leleteket. Aquincum stratégiai fontosságú hely volt. A lakossága fénykorában kb. 50-60 ezer fő lehetett. Az Aquincum Múzeumban több ezer éves falfestmények, érmek, rajzok, csontleletek is láthatók. Az Aquincumi romok együttese látogatható. Itt látható a Fürdőmúzeum is, mely szintén a római korból maradt fenn.

Arany-hegy: a városrész nevét a 177 méter magas hegyről kapta. Korábban itt Bolgár kertészet volt, ide tervezték egykor a stadiont is.

Fővárosi Képtár: Kiscelli Múzeum. A múzeum épülete a XVIII. században épült. A kiállítások között időszakos és állandó kiállítások is láthatók. Állandói kiállításai a Főváros régisége című kiállítás, a XX . századi gyűjtemények, szobrok és a László Károly-gyűjtemény. A barokk épületegyüttes kulturális értéket képvisel.

Vasarely Múzeum: Victor Vasarely teljes életművét felölelő kiállítás. Itt láthatók reklámgrafikái, vázlatai, ceruzarajzai és az 1940-50-es évekből származó festményei. Legfontosabb művei között említik Az Ember című mozgástanulmányt.

Római katolikus templom, Szent Péter és Pál: Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt barokk római katolikus templomot, 1744-1749 között épült. A templom és az előtte lévő téren több szobor is látható.

Óbuda területe kb. 2000 éves múlttal rendelkezik. A történelme során számos épület, építmény maradt fenn az utókornak. Óbuda kezdetben a Zichy-család uradalma volt.

A Lajos utca végén található a legrégebbi középkori ház, itt most kiállítások láthatók, vele szemben pedig a Zsinagóga csodás épülete fogadja az arra látogatókat. A Flórián tér vége felé látható a középkori királyné várának romja. Itt látható a katona fürdő romjai is.

A Fő tér, a főváros egyik legszebb tere. Ékessége a barokk Zichy kastély. Itt van a századelőn épült Városháza is. Múzeumok, kiállítóhelyek vonzzák ide a turistákat: az Óbudai Múzeum helytörténeti-, játéktörténeti- és népművészeti kiállításai, a Victor Vasarely -, a Varga Imre, a Kassák Lajos múzeumok, és a Pincegaléria.

A Szentendrei úton láthatóak a római kori vízvezeték maradványai. A Dunán sokan hajóznak, az Óbudán található yacht-klub kikapcsolódást nyújt nemcsak sportolni vágyóknak.

Programok: Óbudai Nyár, SZIGET Fesztivál, mely mára nemzetközi méretű s Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Nimfa Ünnep, Magyar Népi Ékszerek Kiállítása, stb.