header

 

Budapest XI. kerület

A Duna bal partján található, ismert nevén Újbuda. 1934 óta létezik. Északi határán áll a Budai-hegység, a Gellért-hegy, nyugatról a Rupp-hegy és Budaörs vonala. Már az ókorban is lakott volt, kelta törzsek lakták. Késő római temetői maradványok kerültek elő. A török kiűzése után Újbuda egy része igen gyéren lakott volt, szőlőműveléssel foglalkoztak az itt lakók. A komolyabb városiasodás csak a XX. században indult el. A szőlős területeket a filoxéria elpusztította, majd megkezdődtek a nagy építkezések. 1899-ben indult el az első HÉV járat. 1950-ig a kerület a Szent Imre városnevet viselte.

Városrészei: Albertfalva, Dobogó, Gazdagrét, Gellérthegy (egy része), Hosszúrét, Info-park, Kamaraerdő, Kelenföld, Kelen-völgy, Kőér-berek, Lágymányos, Madárhegy, Nádorkert, Őrmező, Örsöd, Péter-hegy, Pösinger-major, Sasad, Sas-hegy (egy része), Spanyolrét, Szentimre-város, Tabán (egy része).

Látnivalók/nevezetességek a kerületben:

Kelenföld/Gyógyfürdő: véletlenül találtak rá a gyógyvízre. A keserűvízről ismert fürdőt Erzsébet-sósfürdőnek keresztelték el.

Gellért-hegy: az egyik legszebb turisztikai vonzerő Budapesten. A kerület épületeinek többsége a XX. században épült a Citadella a XIX. században készült el, közvetlenül mellette látható a Szabadság-szobor. Délkelti oldalán látható a Szikla-kápolna. A teljes Gellért-hegy a világörökség részét képezi.

Szentimreváros: a Gellért-hegy tövében található városrész. A Szent Gellért téren áll a Gellért Szálló és Gyógyfürdő szecessziós stílusban. Előtte található a Forrásház. A terület központja a Gárdonyi tér, a híres író szobrával.

Lágymányos: itt található a Műegyetem, valamint az ELTE-campus is. A szélén látható a Magyar Szentek Temploma.

Kelenföld: északi részén van a kelenföldi evangélikus templom, melyet Schulek frigyes tervei alapján készítettek. A területen látható a Hőerőmű, a Szent Gellért-templom, valamint a Kelenföldi Városközpont is.

Külső városrészek: Albertfalva római táborából csak kevés rom maradt fent. A külső területen található a Szent Mihály-templom, a Szent angyalok temploma is.

Újbudán több természetvédelmi terület van. Ezek közül az egyik a Budai Sas-hegy, mely részben látogatható. Több száz védett növény és állatfaj él itt, pl. az István-király szegfű, a magyar gurgolya, a pannon gyík, a haragos sikló, a sárgás habszegfű.

A Budai Arborétum is kiemelhető, mely a Gellért-hegy lábánál terül el és csodálatos természeti értékekkel rendelkezik. 1640 faj fásszárú dísznövény található benne. A Rupp-hegy híres kőérberki szikes rétjéről. Egyéb zöldterületek még a Feneketlen-tó, a Bikás-park, a Függetlenségi-park, kamaraerdő, Költők parkja is.

A 4-es metró megépítése jelentősen csökkenti a kerület forgalmat. Több főiskola és iskola is található itt. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak is a kerület ad helyet.

Kopaszi-gát és az Öböl: a modern park Újbuda első magánberuházással épített parkja. 10 hektárnyi területen várja a pihenésre, aktív kikapcsolódási illetve sportolási lehetőségre vágyó látogatóit. Kikötő, éttermek, kávézók, kölyököböl várja a látogatókat.

Gazdagrét: lakótelep, mely mai nevét 1847 óta viseli. 1930-ban kapta a nevét, itt akkor már családi házak is álltak. 1983-ban kezdték meg építeni a lakótelepet. Itt található a Szent Angyalok temploma is, valamint itt forgatták a Szomszédok című teleregényt. Nevezetességei még: Föld ereje szökőkút, Bacchus szobor, Református templom, Móricz Zsigmond szobor, Mechatronika szobor stb.