header

Győr – A találkozások városa

Magyarország egyik legrégebbi múltú városa, a Rába folyó partján fekszik. Megyei jogú város, Győr-Moson-Sopron megye székhelye. Magyarország hatodik legnagyobb városa. Ipari, kulturális és sport központnak tekintjük. Elnevezése onnan ered, hogy a Budapest-Pozsony-Bécs útvonalon fekszik, Magyarország nyugati kapuja, dinamikusan fejlődő város. Műemlékekben gazdag, Európa díjas város. Régi neve: Arrabona. A város a Kisalföld területén található, az árvizektől mentes területek jó része szántóföld,nagyon jó termő vidék. Lakosainak száma kb. 131.000 fő.

Története:

Eleinte hunok és avarok lakták a területet. Az államalapítás idején Szent István székesegyházat és püspökséget alapított itt. A vár, a Duna-mentén, fontos kereskedelmi és piaci központ lett. A török időben Bécset védték, majd 1566-ban itt is tűzvész pusztított, 1594-ben a törökök ostromolták s a német, olasz várőrség később fel is adta a várat. 1598-ban foglalták vissza a várost Pálffy Miklós és Adolf von Schwarzenberg kiváló hadvezérek vezetésével, a lakosság lassan kezdett visszatelepülni ide. Az ipar céhes formában vetette meg a lábát. Csak 1660-ban kezdődött meg a város dinamikus fejlődése. A XVII-XVIII. században kezdődött meg a város barokk stílusú épületeinek felépítése. Mária Terézia szabad királyi városi rangot adományozott Győrnek.

A napóleoni háborúban (1809) Napóleon Győr városa vezetésével gróf Narbonne tábornokot bízta meg. A hadvezér maga is ellátogatott ide, mint az akkori nyugati terület központjába. Az 1830-as években a város a legfontosabb kereskedelmi központ lesz, áruk tömege vándorolt Bécs felé, s hoztak onnan vasárut, fényűző cikkeket és gyarmati árut is. A fejlődést a szabadságharc kitörése állította meg.

A város lakosai gabona- és állatkereskedelembe kezdtek. A vasút megépítésével a vízi szállítás háttérbe húzódott. (Korábban – egyes leírások szerint – évente 400 hajó is megfordult itt). Győr fejlődése új irányt vett. Nagyszabású építések kezdődtek, majd az I. Világháború után Budapest után a második legfontosabb ipari várossá vált.

A II. Világháború után gyors újjáépítésbe kezdtek az itt lakók. A város lakosságának száma gyarapodni kezdett, gyárai és üzemei óriási fejlődésen mentek át. 1971-ig a városnak kilenc körzete volt.

1950-ben lett Győr-Sopron megye székhely. Az 1956-os forradalomban is a második legérintettebb város lett, sok kivégzés történt itt is. Az ’50-es évektől kezdődtek meg a lakótelepek építése. 1978-ben felépült a színház, majd az 1989-es évektől a belváros történelmi központjának helyreállítása, melyért Győr elnyerte a műemlékvédelem Europa-Nostra díját.

Városrészei közül néhány: Ady-város, Gyirmót, Győrszentiván, Jancsifalu, Révfalu, Sziget stb. A ’60-as évekig az építkezések színtere Nádor-város volt.

Győr a mai napig is dinamikusan fejlődő város, gazdag ipari és kulturális élettel. A Virágos Magyarországért program Aranydiplomás városa.

 

 

Látnivalók:

Xántus János Állatkert: eleinte a hazai fauna világát mutatta be, ma már azonban minden földrész jellegzetesebb állatfajai megtalálhatók itt, pl. hóbaglyok, kapucnis majmok, csimpánzok, makik, gibbonok, krokodil, varánusz, stb.

Püspökerdő: a Mosoni-Duna árterén található erdős terület, Győr tüdejének is hívják. Kellemes hely kikapcsolódásra és sétára vágyóknak.

Rába-Quelle fürdő: győri-medencében található, a fúrások nyomán gyógyvíz tört a felszínre.

Bazilika: a győri püspökséget Szent István alapította, már a XI. századtól elkezdődtek az építkezések. Több kápolna és síremlék található itt.

Szent László hermája: 1192-ben a király szentté avatásakor emelték ki sírjából a csontereklyéket, majd ezeket egy hermába emelték.

Híres emberek, híres események, intézmények:

Jedlik Ányos, Baross Gábor, Xántus János néprajzkutató, utazó, Apor Vilmos, Markó Iván balett művész.

Győri Balett Társulat, Audi ETO női kézilabdacsapat és kiválóságai, focicsapat, Audi Hungária gyár, Győri Nemzeti Színház.

A város Bécs és Budapest között félúton található. Belvárosa barokk stílusú épületek övezett, az ezeréves kereszténység emlékei is visszatekintést engednek a múltba. Győr fesztiválváros. A környező természeti adottságok miatt pedig várja a pihenni, gyógyulni vágyókat.