header

Székesfehérvár

 

Megyei jogú város, a Dunántúlon található, Fejér megye székhelye. Egykoron királyi székhely volt, nagy múlttal rendelkezik. Budapest és a Balaton között helyezkedik el, 15 km-re a Velencei-tótól. Lakosság száma: 102.000 fő.

Története:

A római korban a nem messze található Gorsium kereskedelmi csomópontként működött. A várost 972-ben Géza fejedelem alapította, kicsi kővárat, benne templomot és fejedelmi palotát emelt. Középkori latin neve: Alba Regia. István emelte Fehérvárt városi rangra, majd a királyi székhelyet is ide helyezte. Ő építette a királyi bazilikát is. Évente kétszer volt itt törvénykezési nap. 1540-ig 15 királyt temettek el Fehérváron.

A XI. században a város szentföldi zarándokhely volt. 1222-ben II. András itt adta ki az Aranybullát, amely 1848-ig a magyar alkotmány alapja volt. A tatárjárás során a tatárok próbáltak betörni a városba, de a várost körülvevő mocsár – a hóolvadás miatt – nem engedte eljutni a portyázókat a városig. A XV. századig tartott a palota építése, majd 1543-ben a törökök elfoglalták Fehérvárt is (nem sokkal Buda eleste után). 1688-ig a város török kézen maradt, noha egy esztendőre (1601-ben) sikerült tőlük visszafoglalni. A török hódoltság ezt a várost sem kímélte, a lakosság egy része elmenekült, az épületeket lerombolták. Ennek a pusztításnak esett áldozatul a királyi bazilika is. a város a budai vilajet fehérvári szandzsákjának székhelye volt.

A török hódoltság utána város ipari és kereskedelmi központ lett, német nyelvű adminisztrációval. 1703-ban szabad királyi városi rangot kapott, de nem volt már az ország fővárosa. A koronázási székhely Pozsony lett. A XVIII. században nagy építkezések kezdődtek, többek között ferences templomok, jezsuita rendházak, iskolák, középületek. 1777-ben Mária Terézia püspöki székhellyé tette a várost. A püspöki palota a királyi bazilika egykori területén helyezkedett el.

1843-ban a városban tűzvész pusztított. Az 1848-as forradalomhoz csatlakoztak a város lakói is. A forradalom leverése után Budapest mellett csak kisebb agrárváros maradt. A trianoni békeszerződés után nagy változás következett be, ipari nagyvárossá nőtte ki magát Fehérvár. A II. Világháború után alumínium-hengerművet és motorjármű-gyártó üzemet is építettek. A város nevéhez fűződik az Ikarus autóbusz gyártása és a Videoton televíziók gyártása is. A városban több lakótelepet építettek, de a belváros megőrizte barokk hangulatát.

Látnivalók:

Székesfehérvár történelmi és kulturális élete jelentős, a sportban is kiemelkedő szerepet tölt be.

Püspöki palota: copf stílusú épület, könyvtára méltán híres régi könyvgyűjteményéről. az egykori bazilika köveiből épült fel, kb. 1780-1803. között.

Országalma: Ohmann Béla alkotása. Az almán az alábbi felirat olvasható: „Libertates Civitatis Albensis a S. rege Stephano concessae”, azaz Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta”.

Püspöki Székesegyház: gótikus eredetű templom, Martin Grabner tervei alapján készült. A kriptában van III. Béla és felesége szarkofágja. belső falait Szent Istvánról készült freskók díszítik.

Történelmi órajáték: számlapját 24 szám és a magyar történelem királyi személyiségeit ábrázolják. Nagyon különleges óra, az esti és a nappali időt mutatja, valamint a csillagképeket. Harangjátéka 10 órától hallható.

Egyéb látnivalók: Babamúzeum, Deák gyűjtemény, Bory-vár, aranybulla emlékmű, Kisfaludy-kastély, Virágóra.

A város híres szülöttei és lakói:

Ybl Miklós, Fa Nándor vitorlázó, Géza Fejedelem, Szent István, Vörösmarty Mihály, Pilinszky János, Kubik Anna

Rendezvények:

Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, Öreghegyi Mulatságok, Fehérvári Zenei Napok, Királyi Borlakoma, Fehérvári Vigasságok, Fehérvári Advent, Aranybulla Művészeti Napok

A város híres szobrai közül néhány: Mátyás-király emlékmű, Szent István lovasszobra, Bory Jenő: Püspökkút, Szent László szobra, Géza fejedelem szobra, I. Világháborús emlékmű, Vörösmarty Mihály szobra.

 

 Így is ránk találhattál:

Székesfehérvár szállás, Székesfehérvár olcsó szállás, Székesfehérvár szállások, Székesfehérvár hotel, Székesfehérvár hotelek, Székesfehérvár étterem, Székesfehérvár éttermek, Székesfehérvár szép kártya elfogadóhely, Székesfehérvár erzsébet utalvány elfogadóhely, Székesfehérvár szálláshelyek, Székesfehérvár szállás foglalás, Székesfehérvár szállásfoglalás, Székesfehérvár szórakozóhelyek, Székesfehérvár kávézó, Székesfehérvár söröző, Székesfehérvár kávézók, Székesfehérvár sörözők,