header

Budapest XIII. kerület

A pesti oldalon található, ide tartozik a Margit-sziget is. 1938 óta létezik. Történelmi városrészei Angyalföld, mely már az 1830-as években létezett, Erdőtelkek, Felsőbikarét, Kikötő-dűlő, Újlipótváros, Vizafogó, stb.

Valószínűleg itt készült el az i.e. VIII. században az Angyalföldi kincsnéven ismert aranylelet. Pannoniai provincia volt. Kelták, rómaiak is lakták e területet. 1298 és 1526 között a terület fontos szerepet játszott a magyar közéletben. A török háborúk utánra a lakosság száma jócskán lecsökkent. Buda visszafoglalása után gyors fejlődésnek indult a régió. Az 1838-as pesti árvíz súlyos károkat okozott, ezért kezdtek el gátakat építeni. A szabadságharc után indult el az a rendkívül gyors fejlődés, melynek hatására Angyalföld az egyik legjelentősebb magyar gépipari központtá vált az 1800-as évek végére. az iparosodás jeleként elkezdődtek az építkezések, megépült a Margit-híd, a Váci utat kiszélesítették, 1879-re elkészült a Hungária út (ma Róbert Károly körút). Elindult a villamos is s megépült a Nyugati Pályaudvar. Az első világháborúban a gépipar fontos szerepet kapott. 1930-ban Angyalföldről indult a Nagy Budapesti Munkástüntetés. Soka dolgoztak itt és laktak nyomornegyedekben. A század végére a kulturális fejlődés is lassan elindult, színházak és iskolák nyíltak, bérlakásokat építettek. A terület civilizációjához nagyban hozzájárultak az egyházak, az első templom itt 1899-ben épült meg. A II. világháború alatt megélénkültek a munkásmozgalmak, a nyilas ellenállás. A rendszerváltás komoly változásokat hozott. Nagyobb bevásárlóközpontok épültek. A terület vonzó volt a lakásépítőknek is.

Városrészei: Angyalföld, Margitsziget, Népsziget (egy része), Újlipótváros, Vizafogó.

Nevezetességek a kerületben:

Váci út, Duna Plaza, Vígszínház, Szent István park, Margit-sziget, Dagály Gyógyfürdő, Kofahajó, Árpád-házi Szent Margit templom, Kármelita templom, Víztorony a Margit-Szigeten, Palatinus Fürdő, Szabadtéri színpad a Margit-szigeten.

Programok: Angyalföldi Utcabál, Pozsonyi Piknik, a Szent István parkban pedig koncertek várják az érdeklődőket.

A kerületben több kerékpárút is található, valamint itt található a Hajós Alfréd Sportuszoda is, mely több neves nemzetközi sport eseménynek adott már otthont.

Vígszínház: az egyik legnépszerűbb budapesti színház, nagy múlttal rendelkezik. 1896-ban épült fel. Fellner és Helmer építészpáros tervei alapján készült el. Barokkos stílusú, belül hármas páholysorral. Belső csarnoka díszes, aranyozott. kamaraszínháza a Pesti színház, mely 1970-ben nyílt meg.

Margit-sziget: a Duna egyik szigete. Itt volt a Domonkos-rendi apácák kolostora. Nevét a XIV. században kapta Árpád-házi Margit hercegnőről, aki IV. Béla lánya volt. Ő az apácakolostorban élt. Hívták Nyulak-szigetének valamint Szent András-szigetnek is korábban. a szigeten számos védett növény és állatfaj él. Sokan járnak ki sportolni vagy kikapcsolódni a szigetre, mely látnivalókban gazdag. Ritka növénye a páfrányfenyő.

A szigetet az Árpád-hídról lehet megközelíteni. Fontosabb építmények a szigeten: Domonkos-rendi kolostor és Szent Margit sírja. A kolostornak ma már csak romjai láthatók, a XIII. században épült. Palatinus Strandfürdő 1921-ben nyitották meg. nemzeti Sportuszoda, hajós Alfréd tervei alapján készült el. Víztorony, mely 1913-ban épült, vasbeton szerkezetű, 57 méter magas. A földszintjén nemzeti parkokat bemutató tárlat látható, az emeleten pedig kilátó üzemel. A torony mellett van a szabadtéri színpad és környezete, mely több kulturális programnak adott már otthont. 1962 óta a torony már nem tölti be eredeti funkcióit. A szigeten található a Thermál Hotel. Itt rendezik meg minden évben a nemzetközi színvonalú SZIGET Fesztivált. A szigeten található japán-kert is.

Kofahajó, a Lehel téri piac: 2002-ban épült fel a Vásárcsarnok, mely egy hajóra emlékeztet. 1930-ban nyitotta meg az akkori piac a kapuit.

Árpád-házi Szent Margit templom: a Lehel téren áll, 1933-ban épült fel, Árpád-házi Szent Margit szentté avatása után. A templom középkori hangulatot idéz, rózsaablak díszíti.

Kármelita-templom: az első, ideiglenes kápolnát és a zárdát 1896-ban nyitották meg. Egyhajós, gót stílusú templom. Főtornya 70 méter magas.