A legtöbb ember nem ismeri a Kaukázus déli lejtőinek ősi kultúráját. A titok a nagy múltú és munkaigényes elkészítési módban rejlik. A cél a lehető legtökéletesebb eredmény. Azerbajdzsánnak még a kenyere is különleges: a lavas papírvékony szinte áttetsző. Tökéletesen alkalmas arra, hogy felcsavarva megtöltsék zöldségek, húsok, sajtok, tojás és paradicsom segítségével. Az eredmény egyszerű, ízletes és egészséges.
Az azeri ember nem szívesen ül le olyan asztal mellé, amelyről hiányzik a lavas. A zsenge bárány hús a második legfontosabb. A következő két helyen a padlizsánt és a szárított kajszibarackot találjuk, méghozzá gesztenyével. Különféle zöldségek és gyümölcsök szokatlan kombinációjával egészen váratlan ízhatásokat érhetünk el. Főleg húsból, krumpliból és hagymából készülő levesekbe, bármikor találhatunk almát, birsalmát, szárított sárgabarackot és gesztenyét. Egy falat halászlé meglephet miket som és ringló darabokkal, a rizst szilva és mazsola teszi illatosabbá, a sáfrány, pedig színesebbé. Egy született azeri ember a nap bármely szakában szívesen fogyaszt zöldséget, a jó azeri háziasszonyok egyik fő ismérve, pedig a bőséges bazsalikom használat. Az azeri kultúra több mint 300 féle zöldséget és több mint 50 féle fűszernövényt különböztet meg és használ. Az ízletes azeri étel specialítások további fontos összetevője „ghi”, ami juhtejből köpült, olvasztott vaj.
A szárnyasokat és a vadakat gyakran dióval, mandulával és gránátalmával körítik.
Hát nem izgalmas?
.
Ha mindezek felkeltették érdeklődését, jöjjön el és kóstolja meg az eredeti azeri konyhát éttermünkben. A Marquis de Salad varázslatos miliője megadja a mindezekhez szükséges hátteret. Étlapunk tartalmaz továbbá orosz és nemzetközi specialitásokat is.
1065 Budapest, VI.kerület, Hajós u.43.
Telefon: 36-1/302-40-86
Mobil: 36-30/22-33-520
Nyitva tartás:
Minden nap 12:00 - 01:00